WELKE VERF EN KLEUREN KIES IK ALS BASIS VOOR MIJN AQUAREL?

WELKE VERF EN KLEUREN KIES IK ALS BASIS VOOR MIJN AQUAREL?

Als je door de bomen het bos niet meer ziet bij het kiezen van aquarelverf en de verscheidenheid aan kleuren, deel ik in deze eerste blog mijn favoriete verf en kleuren om mee te beginnen.

WELKE VERF?

In de lessen gebruik ik Talens Van Gogh aquarelverf vanwege de fijne prijs-kwaliteitverhouding. De verf is mooi transparant en de kleuren zijn helder en intens. Dit assortiment is dan ook speciaal ontwikkeld voor zowel studenten als kunstenaars, en de verf heeft een hoge kleurkracht, wat betekent dat je met weinig verf al heel mooie resultaten kunt bereiken.

WELKE KLEUREN GEBRUIK IK IN HET BASIS PALET?

Om niet te verdwalen in het enorme aanbod aan kleuren, heb ik een eigen basispalet samengesteld met zowel warme als koele tinten. Dit palet is perfect om mee te starten, zodat je direct kunt beginnen zonder overweldigd te raken door te veel opties. Ik hoop dat het je helpt om met meer zelfvertrouwen aan de slag te gaan met aquarel!

Wat ik zo fijn vind aan werken met dit beperkte aantal kleuren – die grotendeels monopigmenten zijn – is dat je kleuren tijdens het mengen niet snel "modderig" worden. En je zult merken dat de kleuren mooi in balans blijven. 



Hieronder de kleuren en nummers van Talens van Gogh aquarelverf:


  • Azo geel licht  268 (koel geel) 
  • Gele oker  227  (warm geel)
  • Permanent rood licht 370 (warm rood)
  • Kraplak donker 331 (koel rood)
  • Quinacridone rosé  366 (koel rood)
  • Cerulean blauw 535  (koel blauw)
  • Pruissisch blauw 508 (koel blauw)
  • Cobalt blauw 512 (warm blauw)
  • Burnt sienna 411 (warm rode aardetint)
  • Gebrande omber 409 (natuurlijk warm bruin)
  • Van Dijck bruin 403 (warm donkerbruin)
  • Paynes grey 708 (koele grijstint)


ONTDEK HOEVEEL VERSCHILLENDE KLEUREN JE KUNT MENGEN!

Met deze basiskleuren kun je bijna echt elke kleur mengen die je maar nodig hebt. In de lessen starten we dan ook altijd met het maken van een kleurenkaart (zie de foto bij het reisetui!). Zo ontdek je hoe de kleuren elkaar aanvullen en zich verhouden tot elkaar, en geloof me, je zult versteld staan hoeveel nieuwe tinten je kunt maken door alleen met deze basis te mengen. 

Zodra je de basis goed onder de knie hebt, kun je je palet natuurlijk gaan uitbreiden met jouw favoriete kleuren – zoals bijvoorbeeld een prachtige turquoise. Maar voor nu zou ik het simpel houden en werken met deze basiskleuren, zodat je echt leert hoe je kleuren kunt mengen. Dat geeft je straks zoveel meer vrijheid om je eigen unieke tinten te creëren!

TUBES OF NAPJES?

Wat betreft de verfvorm, geef ik zelf de voorkeur aan tubes boven napjes. Je kunt een dot verf op een wit porseleinen bord (bijvoorbeeld een fonduebord) plaatsen. Na ongeveer 48 uur drogen aan de lucht werkt het net zoals napjes, maar met het voordeel dat er veel ruimte is tussen de verf en je kunt het steeds zelf makkelijk bijvullen dus meer waar voor je geld. Je kunt het gewoon laten staan en het bord hoeft niet af gedekt te worden.( kan uiteraard wel als je het langere tijd niet gebruikt om stof te voorkomen).  Dit geeft je meer flexibiliteit en overzicht tijdens het schilderen.

WAT IS HANDIG VOOR OP REIS?

Als ik op reis ben of buiten in mijn schetsboek werk, neem ik altijd mijn zelfgevulde napjes mee in een klein metalen reisetui. Ik merk dat het mengen van kleuren op metaal of een porseleinen bord zóveel fijner werkt dan op kunststof. Door het gladde oppervlak mengt de verf veel mooier, en het schoonmaken is ook super eenvoudig. Ideaal dus voor als ik onderweg aan het schilderen ben! Het geeft me echt de vrijheid om overal te kunnen werken, zonder gedoe.



Veel plezier!


Wen


Contact us